motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Zapiekane świderki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotowany makaron jest samodzielnym daniem

Zapiekane świderki

Składniki:

Zapiekane świderki

 

  • 20 dkg makaronu świderki
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • 20 dkg sera żółtego
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane świderki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Jarzyny obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kółeczka, natomiast cebulę siekamy. Jarzyny podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu ok. 10 min. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego dajemy połowę makaronu, mięso, na nie podsmażone jarzyny, na jarzyny ugotowany makaron a na wierzch ser starty na tarce. Wszystko to zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni ok 20 min.