gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

"Zielony" deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nazwałam ten deser "zielonym" ponieważ jest z zielonej galaretki i zielonego owocu. A płatki kukurydziane dodają fajny chrupiący smak.

"Zielony" deser

Składniki:

"Zielony" deser

 

  • 2 galaretki agrestowe
  • ok. 10 łyżek płatków kukurydzianych typu corn flakes
  • 250 ml smietanki kremówki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 śmietan fix
  • 2 kiwi
  • kawałek czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

"Zielony" deser

ETAP 1:

"Zielony" deser
Tężejącą galaretkę rozlewamy do pucharków lub szklanek.

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800-900 ml wody i odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć rozlewamy do pucharków lub szklanek, wstawiamy do lodówki.

ETAP 2:

"Zielony" deser
Na galaretkę wsypujemy łyżkę płatków kukurydzianych. Na płatkach układamy plasterki kiwi i ponownie wsypujemy łyżkę płatków.

Kiwi obieramy i jedno kroimy w plastry, a drugie w małą kostkę. Na galaretkę wsypujemy łyżkę płatków kukurydzianych. Na płatkach układamy plasterki kiwi i ponownie wsypujemy łyżkę płatków.

ETAP 3:

"Zielony" deser
Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru i śmietanfixu.

Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru i śmietanfixu.

ETAP 4:

"Zielony" deser
Ubitą śmietanę wykładamy łyżką do szklanek na płatki.

Ubitą śmietanę wykładamy łyżką do szklanek na płatki. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę kiwi i startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.


Tagi:

czekolada