zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Złociste placuszki z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Złociste placuszki z owocami

Złociste placuszki z owocami

Składniki:

Złociste placuszki z owocami

 

  • pół szklanki maślanki
  • jajko
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 30 dag owoców ( truskawek, jagód, porzeczek)
  • tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:

Złociste placuszki z owocami
Zmiksuj na gładkie ciasto maślankę, masło, jajko, łyżkę syropu klonowego, mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Rozgrzej piekarnik do 80 *C. Nieduże płaskie foremki posmaruj tłuszczem. Wlej na nie 3 łyżki ciasta i upiecz na złoty kolor. Przewróć placuszek szerokim nożem i opiecz drugą stronę. Upieczone placuszki odstaw w ciepłe miejsce, dopóki nie zużyjesz całego ciasta. Owoce przekrój i podawaj z placuszkami polanymi pozostałym syropem.

Tagi:

jajko jajka