Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Żółwiowe kostki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis zdobyty dawno temu od pewnej londyńskiej gospodyni. Palce lizać!

Żółwiowe kostki

Składniki:

Żółwiowe kostki

 

  • 55 g masła, stopionego
  • 100 g pokruszonych, czekoladowych wafli
  • 175 g wiórków kokosowych
  • 300 g półsłodkich grudek czekoladowych
  • 180 g karmelków
  • 500 ml skondensowanego mleka, słodzonego
  • 100 g kawałków orzechów pecan

Sposób przygotowania:

Żółwiowe kostki
Mało mieszamy z waflami. Gotową masą wykładamy natłuszczoną formę o wymiarach 32,5 x 23 cm. Posypujemy wiórkami kokosowymi, połową grudek czekoladowych i karmelków. Zalewamy mlekiem i posypujemy orzechami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Schładzamy. W garnku z podwójnym dnem roztapiamy pozostałą czekoladę i polewamy ciasto. Po wystudzeniu kroimy w kostki.