margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Zupa koperkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna wiosenna zupka o niepowtarzalnym aromacie:)

Zupa koperkowa

Składniki:

Zupa koperkowa

 

  • 2 litry bulionu z kostki lub rosołu Waldzia patrz przepis(https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html)
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 jajka
  • żółtko
  • mąka
  • 2-3 marchewki
  • ew. jogurt typu greckiego

Sposób przygotowania:

Zupa koperkowa
Bazą do zupy koperkowej będzie rosół Waldzia (https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html) odlewamy potrzebną ilość go garnka. Oczywiście możemy zrobić zupę z bulionu w kostkach. Jeśli mamy marchew z rosołu kroimy ją w kostkę, jeśli nie to dodajemy świeżą i gotujemy do miękkości w rosole. W osobnym garnuszku (filiżance) mieszamy 2 łyżki mąki z odrobiną wody i żółtkiem. Wyrabiamy mieszając na gładką masę, dolewamy do niej po łyżce rosołu i ponownie mieszamy. Rosół w garnku powinien wrzeć wtedy wlewamy zagęszczającą masę ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze parę minut. Możemy też zabielić zupę samym jogurtem ale trzeba uważać żeby się nie porobiły grudki. W tym czasie drobno siekamy koperek. Wyłączamy zupę i wsypujemy koperek. Zupę podajemy z wcześniej ugotowanymi jajkami lub groszkiem ptysiowym do zup. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka