margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Zupa krem brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna i zdrowa zupa brokułowa :)

Zupa krem brokułowa

Składniki:

Zupa krem brokułowa

 

  • bazą jest rosół lub bulion (przepis na rosół Waldzia https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html)
  • brokuł
  • duża cebula (1-2)
  • masło
  • 1-2 marchewki
  • jogurt naturalny typu greckiego
  • 1 łyżka mąki
  • świeży koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa krem brokułowa
Bazą do zupy jest rosół "Waldzia ". Brokuła rozdzielamy na różyczki i wrzucamy na osoloną wrzącą wodę. Gotujemy do miękkości. Marchewkę kroimy w plasterki ( cieniutkie szybciej zrobią się miękkie) wrzucamy do rosołu. Cebulę kroimy w piórka solimy i pieprzymy, smażymy na patelni na rozgrzanym maśle. Uważamy żeby się nie spaliła ma się lekko zarumienić. Brokuła i cebulę dodajemy do rosołu, gotujemy razem kilka minut, następnie wszystko miksujemy. Zagęszczamy zupę łyżką maki i 2-3 łyżkami jogurtu typu greckiego. Gotujemy kilka minut wyłączamy i wsypujemy świeżo pokrojony koperek. Nalewamy na talerze podajemy z groszkiem ptysiowym do zup lub z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego.

Tagi:

brokuły