Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Zupa z zielonego groszku z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aksamitna i delikatna zupa o wspaniałym kolorze dla wielbicieli zup - kremów

Zupa z zielonego groszku z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z zielonego groszku z mascarpone

 

  • 1 litr bulionu,
  • 1 cebula,
  • 500 g mrożonego groszku,
  • 80 g mascarpone,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonego groszku z mascarpone
Cebulę obieramy i kroimy ją w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy cebulę, chwilkę ją podsmażamy. W między czasie przygotowujemy bulion. Gdy się podsmaży wsypujemy groszek i smażymy jeszcze około minuty. Podsmażone warzywa przekładamy do gorącego bulionu i zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia i blenderujemy ją na gładką masę. Do zupy dodajemy mascarpone, ponownie blenderujemy i znowu zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym. Ważne jest, aby użyć do jej przygotowania groszku świeżego lub mrożonego, ponieważ taki konserwowy zabije jej smak i kolor.
Zupa z zielonego groszku z mascarpone
Cebulę obieramy i kroimy ją w piórka, podsmażamy.
Zupa z zielonego groszku z mascarpone
Gdy się podsmaży wsypujemy groszek i smażymy jeszcze około minuty.
Zupa z zielonego groszku z mascarpone
Zupę zdejmujemy z ognia i blenderujemy ją na gładką masę.
Zupa z zielonego groszku z mascarpone
Do zupy dodajemy mascarpone, ponownie blenderujemy i znowu zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Tagi:

groszek