zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Krem borowikowy z tortellini

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszna zupa krem z suszonych prawdziwków a do tego tortellini z ricottą i szpinakiem to super propozycja.

Krem borowikowy z tortellini

Składniki:

Krem borowikowy z tortellini

 

 

  • 4 solidne garści suszonych prawdziwków
  • 1 marchewka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 100 g dowolnego serka topionego
  • ok. 1,5 l wody
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1/2 szk śmietany 30 %
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Krem borowikowy z tortellini
Tortellini należy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić lub wyjąć na talerze łyżką cedzakową. Suszone grzyby przebrać a potem namoczyć w wodzie, odcisnąć z wody i przełożyć do garnka. Wlać do garnka z grzybami wodę. 

Marchew pokroić w plastry i dodać do grzybów razem z kostkami ( jeśli macie domowy bulion lub rosół to użyjcie go pomijając kostki i wodę ) i gotować wszystko do miękkości. 

Następnie rozgrzać na patelni olej, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię po czym podsmażyć. Potem dodać czosnek również pokrojony w kostkę i smażyć chwilkę. 

Gdy cebula i czosnek się zeszklą przełożyć wszystko do garnka z grzybami i marchewką, a potem dodać serek i przyprawy do smaku i zagotować. 

Do dekoracji zupy odłożyć kilka ładnych plasterków grzybów. Zupę zmiksować blenderem jak najdrobniej i na sam koniec dodać zahartowaną wcześniej śmietankę w odrobinie zupy. Wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Gotową zupę rozlać na talerze, nałożyć ugotowane wcześniej tortellini i udekorować odłożonymi grzybami i natką pietruszki.