ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Błękitna Helena

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyczny deser w całkiem innym wykonaniu i odsłonie. Zaskakuje smakiem i kolorem. Podany z ulubionymi dodatkami zachwyci niejedną osobę.

Błękitna Helena

Składniki:

Błękitna Helena

 

  • 4 gruszki
  • ok 2-3 szkl wody
  • syrop curacao
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • cukier do smaku
  • likier curacao
  • tabliczka ciemnej czekolady min 60 %
  • bita śmietana/serek kremowy owocowy/lody/ulubione owoce do dekoracji
  • opcjonalnie niebieski barwnik

 

Sposób przygotowania:

Błękitna Helena
Gruszki obierać zostawiając ogonek. Delikatnie od spodu wyciąć gniazdo nasienne. Do garnka wlać wodę (tyle, aby gruszki były nią zakryte), dodać sok z cytryny, syrop curacao i cukier do smaku. Ja dodałam odrobinę barwnika, ponieważ zależało mi na uzyskaniu pięknego niebieskiego koloru. Całą mieszaninę z gruszkami doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na średnim ogniu, aż nasze gruszki nabiorą koloru i zrobią się szkliste i nabiorą pięknego niebieskiego koloru. Czekoladę należy rozpuścić np. w kąpieli wodnej. Do kieliszków/pucharków wstawić wystudzone gruszki, polać kilkoma łyżeczkami likieru. Gruszkę następnie oblać rozpuszczoną czekoladą. Dekorujemy ulubionymi owocami, dokładamy bitą śmietanę/lody/ serek.

Tagi:

czekolada