szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Nadziane gruszki w cieście

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Aromatyczne gruszki w cieście nadziane farszem bakaliowym - orzechami, migdałami, suszonymi śliwkami i żurawiną.

Nadziane gruszki w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziane gruszki w cieście

 

 

Sposób przygotowania:

Nadziane gruszki w cieście
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodajemy masło i siekamy noże, a następnie dodajemy jedno żółtko i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i chowamy na godzinę do lodówki. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ale tak żeby nie uszkodzić góry i zostawić ogonki.

Do masła dodajemy nasiona z laski wanilii, posiekane drobno orzechy, migdały, suszone śliwki, żurawinę oraz goździki i miętę. Całość mieszamy i faszerujemy tym nadzieniem gruszki w miejscu po pestkach. Ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na 4 części i każdym kawałkiem owijamy jedną gruszkę z pominięciem ogonka. Można ewentualnie wyciąć z ciasta listki i dokleić.

Tak przygotowane gruszki ustawiamy w kokilkach wysmarowanych masłem i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Po wyjęciu gruszki smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 20 minut, aż do zrumienienia ciasta. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
Nadziane gruszki w cieście
Z mąki soli cukru pudru i masła robimy ciasto
Nadziane gruszki w cieście
Z gruszek usuwamy gniazda nasienne ale zostawiamy ogonki
Nadziane gruszki w cieście
W miejscu pestek wkłądamy nadzienie bakaliowe
Nadziane gruszki w cieście
Gruszki ustawiamy w wysmarowanych kokilkach i pieczemy