Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasteczka krówkowe z czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie ciasteczka są dziecinnie proste w wykonaniu i gotowe dosłownie w niecałe 40 minut. Pyszne, słodkie, takie idealne na podwieczorek. Bardzo chrupiące i z wyczuwalną nutką masy krówkowej. Takie ciasteczka ucieszą każdego. Spróbujcie. Zapraszam.

Ciasteczka krówkowe z czekoladą

Składniki:

Ciasteczka krówkowe z czekoladą

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasteczka krówkowe z czekoladą
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2. Ciasteczka pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z blaszki i studzimy.

3. Gdy ciasteczka się studzą roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią połowę każdego ciasteczka i posypujemy cukrowa posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

4. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi dwie blaszki ciasteczek.