marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Cieciorka z jogurtem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Suszoną cieciorkę namoczyć na noc,a potem u- gotować na małym ogniu.Podpiec chleb na grzanki.Podawać grzanki z sosem jogurtowym z cieciorką.

Cieciorka z jogurtem.

Składniki:

Cieciorka z jogurtem.

 

  • 1 szklanka suszonej cieciorki lub z puszki,
  • 2 bochenki chleba arabskiego płaskiego,
  • 8 rozgniecionych ząbków czosnku,
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny,
  • 4 szklanki pełnotłustego jogurtu,
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej tahini,
  • posiekana natka pietruszki,
  • pokruszona,suszona czerwona papryka do przybrania,
  • smażone orzeszki pinii do przybrania.

Sposób przygotowania:

Cieciorka z jogurtem.
Suszoną cieciorkę namoczyć na noc w garnku z wodą,a na drugi dzień zagotować na dużym ogniu z 15 min.zebrać szumowiny z powierzchni wody.Potem zmniejszyć ogień i gotować z godzinę pod przykryciem,aż zmięknie.Odcedzić i odstawić.Nagrzać piekarnik do 180 st.C.Pokroić chleb na kawałki,rozłożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i piec ok.6-7 min..W miseczce wymiesz -ać rozgnieciony czosnek z sokiem z cytryny,a w drugiej wymieszać jogurt,resztę czosnku z pastą sezamową i solą.Skosztować,doprawić ponownie.Rozłożyć upieczone grzanki na dnie głębokiego naczynia,polać sosem czosnkowym i cytrynowym.Rozłożyć cieciorkę na grzanki,polać sosem jogurtowym,przybrać natką siekaną,mieloną papryką i orzeszkami piniowymi.Podać od razu.