marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasteczka z daktylami i nerkowcami w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 36
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Te ciasteczka pochodzą z kuchni arabskiej, a charakteryzują się przede wszystkim dużą ilością cukru lub są maczane w miodzie płynnym lub syropie różanym.

Ciasteczka z daktylami i nerkowcami w cukrze

Składniki:

Ciasteczka z daktylami i nerkowcami w cukrze

 

  • 500 g. mąki pszennej,
  • kostka miękkiego masła,
  • 4 żółtka,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • cukier waniliowy,
  • bakalie- daktyle bez pestek i orzeszki cashew.
  • syrop cukrowy:
  • 1/3 szklanki zimnej lub letniej wody,
  • 3/4 szklanki cukru brązowego,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z daktylami i nerkowcami w cukrze
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką masła, zrobić dołek czubkiem noża i wbić cztery żółtka, dodać śmietankę, cukier waniliowy, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz bakalie jak daktyle pozbawione pestek i orzechy nerkowce, które trzeba posiekać drobno na desce do chleba trzymając oburącz nóż.

Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz schłodzić w lodówce przez godzinę.

Nagrzać piekarnik do 200 st. C, a blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód oraz wykrawać foremkami różne kształty lub kółka szklaneczką. Układać na wyłożonej blasze ciastka i wstawić do piekarnika na 15-20 min.

Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i trzymając w szczypcach zanurzać ciasteczka w cukrze brązowym nasączonym w zimnej wodzie w głębokim talerzu-trzeba uważać, by wody nie było za dużo, tylko 1/3 szklanki na 3/4 szklanki cukru, potem wymieszać cukier łyżką, po zalaniu go wodą, aby nasiąkł i lepiej osiadał na ciastkach.

Tak przygotowane ciastka odstawić, by cukier zaschnął na nich i jeść.

Tagi:

bakalie beza bezy