Sposób przygotowania:
Ciasteczka z daktylami i nerkowcami w cukrze
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką masła, zrobić dołek czubkiem noża i wbić cztery żółtka, dodać śmietankę, cukier waniliowy, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz bakalie jak daktyle pozbawione pestek i orzechy nerkowce, które trzeba posiekać drobno na desce do chleba trzymając oburącz nóż.
Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz schłodzić w lodówce przez godzinę.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C, a blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód oraz wykrawać foremkami różne kształty lub kółka szklaneczką. Układać na wyłożonej blasze ciastka i wstawić do piekarnika na 15-20 min.
Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i trzymając w szczypcach zanurzać ciasteczka w cukrze brązowym nasączonym w zimnej wodzie w głębokim talerzu-trzeba uważać, by wody nie było za dużo, tylko 1/3 szklanki na 3/4 szklanki cukru, potem wymieszać cukier łyżką, po zalaniu go wodą, aby nasiąkł i lepiej osiadał na ciastkach.
Tak przygotowane ciastka odstawić, by cukier zaschnął na nich i jeść.
Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę oraz schłodzić w lodówce przez godzinę.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C, a blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto po wyjęciu rozwałkować, posypując mąką pod spód oraz wykrawać foremkami różne kształty lub kółka szklaneczką. Układać na wyłożonej blasze ciastka i wstawić do piekarnika na 15-20 min.
Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i trzymając w szczypcach zanurzać ciasteczka w cukrze brązowym nasączonym w zimnej wodzie w głębokim talerzu-trzeba uważać, by wody nie było za dużo, tylko 1/3 szklanki na 3/4 szklanki cukru, potem wymieszać cukier łyżką, po zalaniu go wodą, aby nasiąkł i lepiej osiadał na ciastkach.
Tak przygotowane ciastka odstawić, by cukier zaschnął na nich i jeść.