Pasta hummus z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Hummus to pasta z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuję w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: zatarem czy kuminem.

Pasta hummus z ciecierzycy

Składniki:

Pasta hummus z ciecierzycy

 

 

Sposób przygotowania:

Pasta hummus z ciecierzycy
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, oliwę i sól. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę, przekładamy do miseczki i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Przed podanie hummus skrapiamy oliwą i oprószamy papryką.