jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Crumble czekoladowo-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tego typu desery często goszczą u mnie w domu. W sezonie truskawkowym kruszonkę łącze właśnie z tymi pysznymi owocami- TRUSKAWKAMI!!! Smacznym dopełnieniem całości może być gałka lodu położona na każdym deserku.

Crumble czekoladowo-truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble czekoladowo-truskawkowe

 

  • Składniki na 6 sztuk:
  • 8 łyżek mąki,
  • 6 łyżek cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • Około 100 g masła,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady,
  • 6 kostek mlecznej czekolady,
  • Ok. 500 g truskawek,
  • Tłuszcz do nasmarowania kokilek,

 

Sposób przygotowania:

Crumble czekoladowo-truskawkowe
Kokilki smarujemy w środku tłuszczem. Mąkę, cukier, cukier trzcinowy, masło przekładamy do miski. W dłoniach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka. Czekoladę kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do przygotowanej kruszonki. Całość mieszamy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszmy. Tak przygotowane przekładamy do przygotowanych naczynek do zapiekania. Wykładamy je do około ¾ wysokości kokilek. Na wierzch wykładamy przygotowaną kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Crumble czekoladowo-truskawkowe
Do natłuszczonych kokilek wkładamy przygotowane truskawki
Crumble czekoladowo-truskawkowe
Do miski wkładamy składniki kruszonki. Rozgniatamy je w palcach
Crumble czekoladowo-truskawkowe
Do kruszonki dodajemy pokrojona czekoladę
Crumble czekoladowo-truskawkowe
przygotowana kruszonką przykrywamy truskawki. Zapiekamy!

Tagi:

czekolada