Cytrynówka.

Alkohol, Nalewki « poprzedni | następny »
aDzius04

Szef Kuchni
Przepisy: 24
zdjęcia: 1 z 1
Cytrynówka.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Nalewka na różne okazje, niesamowity kopniak witaminowy (wit. C).


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Cytrynówka. - SKŁADNIKI:

Cytrynówka. - PRZYGOTOWANIE:

Cytryny i pomarańcze przekroić na połówki. Umieścić w dużym słoju. Zalać litrem spirytusu i pozostawić na 24 godziny w suchym i zacienionym miejscu. Następnie wyjąć i wycisnąć sok z połówek owoców. Dodać do niego litr wody oraz szklankę cukru. Zagotować. Po przestygnięciu wymieszać z pozostawionym spirytusem. Pozostawić na 24 godziny. Na zdrowie !


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Cytrynówka. (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-07-15 20:39
Lubię cytrynówkę ,ale owoce na pewno najpierw bym sparzyła.
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.

2009-07-29 20:54
msewka napisał(a):

Lubię cytrynówkę ,ale owoce na pewno najpierw bym sparzyła.

Ja też, ale sam pomysł jest super,wypróbuję,5
Skomentuj
Oceń:
0
dusia30

dusia30

2010-03-15 08:27
Wypróbowałam przepis i muszę powiedzieć,że jest super:)))
Skomentuj
Oceń:
0
alhena1

alhena1

2010-09-05 15:22
A ile tych pomarańczy?
Skomentuj
Oceń:
0
djpioter

djpioter

2011-01-28 00:38
Robię cytrynówkę już 2 raz wg tego przepisu,ale wyeliminowałem pomarańczę,1 sztuka niczego nie zmienia.Cytryny bezwzględnie trzeba sparzyć,a nawet najpierw porządnie wyszorować.W skórce mogą być środki ochrony roślin,pestycydy itp.Ale ogólnie przepis super i bardzo szybki.pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Tosky

Tosky

2011-11-04 03:58
Mam pytanie mozna uzyc wodki zamiast spirytusu ??? czy nie za bardzo ?
Skomentuj
Oceń:
0
kaps02

kaps02

2011-12-20 12:17
Jedna uwaga, odnośnie proporcji wody, spirytusu (1/2 l) i soku z cytryn. Ja robię to tak: pokrojone cytryny zasypuję cukrem, zalewam 1/2 l spirytusu, przy pomocy kopystki do ubijania ziemniaków maltretuję całość w celu wyciśnięcia jak największej ilości soku (można mocno podgrzać). Uzyskaną ciecz zlewam przez sitko do 1l butelki i uzupełniam do pełna wodą. W przypadku gdy bym zastosował proporcje jak w przepisie 1l wody+1l spirytusu+sok z cytryn wódeczka okazałaby się słaba%.
Jeszcze jedna uwaga z doświadczenia, w celu uzyskania mniejszej goryczy (nie kwaśności) używam tylko cienko obranej skórki (sparzonej i wyszorowanej) i części wewnętrznej - bez białej otoczki (obieram to dokładnie) i usuwam pestki. Można bez zewnętrznej skóry, trunek będzie mniej aromatyczny i jaśniejszy.
Skomentuj
Oceń:
0
Kiwaczek

Kiwaczek

2013-07-18 17:52
Tosky napisał(a):

Mam pytanie mozna uzyc wodki zamiast spirytusu ??? czy nie za bardzo ?

Jak najbardziej.
Najlepiej wycisnąć sok z cytryn, sok osłodzić, dodać wódkę 40% i poczekać ok. 4 tygodni.
Nie zalewam kawałków cytryn, bo za dużo wódki zostaje w owocach, a z samego soku też jest dobra nalewka. Skórki nie dodaję, bo rzeczywiście w niej jest za dużo "dodatków".
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Ciasto brzoskwiniowe Pierniczki świąteczne Rogaliki maślane z pomarańczową nutą
Ciasteczko z czekoladową pianką Sałatka na listkach cykorii Kotlety z kaszy gryczanej
Cebulak na cieście drożdżowym Pyszne Crespelle Kociołek z boczkiem i ziemniakami
Pieczony kurczak z sosem czekoladowym Muffinki jogurtowe Pizza z pomidorami, serem i kiełbasą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane