Cytrynówka.

Alkohol, Nalewki « poprzedni | następny »
aDzius04 - Przepis na: Cytrynówka. offline

Szef Kuchni
Przepisy: 24
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Cytrynówka.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Nalewka na różne okazje, niesamowity kopniak witaminowy (wit. C).


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Cytrynówka. - SKŁADNIKI:

  • 1 kg cytryn
  • 1 pomarańcze
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru

Cytrynówka. - PRZYGOTOWANIE:

Cytryny i pomarańcze przekroić na połówki. Umieścić w dużym słoju. Zalać litrem spirytusu i pozostawić na 24 godziny w suchym i zacienionym miejscu. Następnie wyjąć i wycisnąć sok z połówek owoców. Dodać do niego litr wody oraz szklankę cukru. Zagotować. Po przestygnięciu wymieszać z pozostawionym spirytusem. Pozostawić na 24 godziny. Na zdrowie !


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Cytrynówka. (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-07-15 20:39
Lubię cytrynówkę ,ale owoce na pewno najpierw bym sparzyła.
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2009-07-29 20:54
msewka napisał(a):

Lubię cytrynówkę ,ale owoce na pewno najpierw bym sparzyła.

Ja też, ale sam pomysł jest super,wypróbuję,5
Skomentuj
Oceń:
0
dusia30

dusia30
offline

2010-03-15 08:27
Wypróbowałam przepis i muszę powiedzieć,że jest super:)))
Skomentuj
Oceń:
0
alhena1

alhena1
offline

2010-09-05 15:22
A ile tych pomarańczy?
Skomentuj
Oceń:
0
djpioter

djpioter
offline

2011-01-28 00:38
Robię cytrynówkę już 2 raz wg tego przepisu,ale wyeliminowałem pomarańczę,1 sztuka niczego nie zmienia.Cytryny bezwzględnie trzeba sparzyć,a nawet najpierw porządnie wyszorować.W skórce mogą być środki ochrony roślin,pestycydy itp.Ale ogólnie przepis super i bardzo szybki.pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Tosky

Tosky
offline

2011-11-04 03:58
Mam pytanie mozna uzyc wodki zamiast spirytusu ??? czy nie za bardzo ?
Skomentuj
Oceń:
0
kaps02

kaps02
offline

2011-12-20 12:17
Jedna uwaga, odnośnie proporcji wody, spirytusu (1/2 l) i soku z cytryn. Ja robię to tak: pokrojone cytryny zasypuję cukrem, zalewam 1/2 l spirytusu, przy pomocy kopystki do ubijania ziemniaków maltretuję całość w celu wyciśnięcia jak największej ilości soku (można mocno podgrzać). Uzyskaną ciecz zlewam przez sitko do 1l butelki i uzupełniam do pełna wodą. W przypadku gdy bym zastosował proporcje jak w przepisie 1l wody+1l spirytusu+sok z cytryn wódeczka okazałaby się słaba%.
Jeszcze jedna uwaga z doświadczenia, w celu uzyskania mniejszej goryczy (nie kwaśności) używam tylko cienko obranej skórki (sparzonej i wyszorowanej) i części wewnętrznej - bez białej otoczki (obieram to dokładnie) i usuwam pestki. Można bez zewnętrznej skóry, trunek będzie mniej aromatyczny i jaśniejszy.
Skomentuj
Oceń:
0
Kiwaczek

Kiwaczek
offline

2013-07-18 17:52
Tosky napisał(a):

Mam pytanie mozna uzyc wodki zamiast spirytusu ??? czy nie za bardzo ?

Jak najbardziej.
Najlepiej wycisnąć sok z cytryn, sok osłodzić, dodać wódkę 40% i poczekać ok. 4 tygodni.
Nie zalewam kawałków cytryn, bo za dużo wódki zostaje w owocach, a z samego soku też jest dobra nalewka. Skórki nie dodaję, bo rzeczywiście w niej jest za dużo "dodatków".
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Omlet na słodko polany sorbetem Golonka indycza z kapustą z szybkowaru Polędwiczki z kurczaka w sosie
Warstwowa sałatka z brokułem Pasztet jaglano-dyniowy Obiadowa surówka z kapusty pekińskiej
Chleb mleczny żytni na zakwasie Mini pizzerinki Gofry z ricottą
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Kompot z antonówki i pigwy Mini naleśniczki z ananasami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane