marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Deser galaretkowy w łupinkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Owoce umyć, przekroić w poprzek i wydrążyć.Galaretki przyrządzić wg.przepisu.Wystudzić,schłodzić.Podać

Deser galaretkowy w łupinkach

Składniki:

Deser galaretkowy w łupinkach

 

  • 6 dużych pomarańczy,
  • 2-3 opakowania pomarańczowej galaretki,
  • po 400 ml.wody na każdą porcję,
  • 200 ml.kremówki,
  • fix do kremówki.

Sposób przygotowania:

Deser galaretkowy w łupinkach
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, a następnie przekroić na wpół w poprzek. Wydrążyć z zawartości, nie uszkadzając pomarańczowych czarek. Można jedynie brzegi miseczek przyciąć w ząbki. Wodę na galaretki zagrzać w garnuszku (ok. 400 ml). Gdy się zagotuje, wyłączyć palnik, a roztwór wsypać do naczynia z wrzątkiem i rozmieszać dokładnie. Wystudzić i przelać roztwór do miseczek z pomarańczowych skórek. Przygotowywać tak następne desery, aż wszystkie miseczki będą napełnione.Wstawić miseczki z galaretkami na tacy do lodówki, gdy będą lekko ścięte. Wlać kremówkę z opakowania do szklanej misy i ubijać z dodatkiem fixu na sztywno. Wstawić do lodówki na 45 min. Po upływie czasu wyjąć czarki z galaretkami, zdobić miąższem z pomarańcz oraz bitą śmietaną.