Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Czekoladowy mus na jogurcie z bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i lekki deser. Taki mus możemy przygotować na różne okazje, w różowym wykonaniu nawet na walentynki. Idealny na deser, podwieczorek czy poczęstunek. Do wykonania w kilka minut. Jak dla mnie w sam raz, ale można dać więcej czekolady.

Czekoladowy mus na jogurcie z bezami

Składniki:

Czekoladowy mus na jogurcie z bezami

Mus:

  • 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 6 dag mlecznej czekolady (można więcej, będzie wtedy bardziej słodki)
  • 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • bezy (dowolna ilość)
  • cukrowa posypka według uznania

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mus na jogurcie z bezami
1. Czekoladę ścieramy na tarce o małych lub średnich oczkach, przekładamy do miseczki, następnie dodajemy gorącą wodę i dokładnie mieszamy, czekolada powinna się rozpuścić.

2. Następnie stopniowo dodajemy jogurt i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

3. Mus przelewamy do pucharków, szklaneczek lub miseczek i odstawiamy do stężenia. Mus można podać również od razu po przygotowaniu.

4. Przed podaniem dekorujemy beżami i cukrową posypką. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi dwie większe lub cztery mniejsze porcje.

Można dać więcej czekolady, wtedy mus będzie bardziej słodki.

Użyłam własnoręcznie pieczonych bez, ale mogą być kupne.

Deser można podać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.