Gwoli wyjaśnienia

Obserwuj wątek

Odp: Gwoli wyjaśnienia

zewa
  • zewa

  • Posty: 1102
  • Przepisy: 2212
  • Artykuły: 131
Buniu jeśli chodzi o pstrykanie zdjęć. Ja wszystkie zdjęcia robię telefonem komórkowym. Aparat jaki posiadam ma dużo mniej pikseli niż w telefonie. I wcale nie uważam, że moje zdjęcia są złe. Więc nie rozumiem tłumaczenia, że ktoś nie ma aparatu to nie może zrobić zdjęcia. Jak każdy wie w dzisiejszych czasach prawie każdy ma telefon komórkowy i prawie wszystkie modele są wyposażone w aparat. A wiadomo, że niektórzy są wzrokowcami i jak jest zdjęcie przy przepisie to mają pełny obraz tego co zawiera przepis.

Gwoli wyjaśnienia

Babciagramolka
Tak na wszelki wypadek chcę coś wyjaśnić . Ponieważ jestem Moderatorem , ale i jednocześnie użytkownikiem strony chciała bym coś wyjaśnić w związku z tym , że akurat dziś mój przepis znalazł się w daniach dnia .
Na zaliczenie przepisu do Dań dnia nie mam zupełnie wpływu ( nie moja działka ) .
Rangę Super Przepis mogę przyznać i przyznaję innym - swoich przepisów ze zrozumiałych względów w ogóle nie oceniam ( jeśli pozostali moderujacy uznają któryś za godny uwagi to fajnie , jak nie to mówi się trudno nie będę wcale oceniana w tej kategorii ).

Ponieważ jak zwykle tam gdzie o przyznaniu czegoś decyduje subiektywna ocena chciała bym wyjaśnić jakimi kategoriami oceny ja będę się kierować na swoich dyżurach .
1)- Zgodnie z zasadami tej kategorii przepis powinien być ze zdjęciem . Oczekiwała bym więc by zdjecie przedstawiało apetycznie podaną potrawę ( jej rodzaj jest bez znaczenia ) .By było widać , że autor dba o estetykę dania ( nic wielkiego- natka pietruszki , listek sałaty , coś kontrastowego do posypania to minimum ) .

2)- Przepis powinien być opisany dokładnie z podaną ilością składników ( żadne opisy skrótowe typu wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować pól godziny - koniec przepisu , nie wchodzą w grę )

3)- Nietypowe użycie składników - promować będę nowatorskie podejście do gotowania .

4)- Prezentowanie dań z Kuchni Świata ( chodzi mi o te nie znane w Polsce - bo pizza , apahhetti , krewetki , buritos itp to już klasyka - choć te dania z racji pozostałych punktów mogą tewż to wyróżnienie zyskać )

5)- potrawy klasyczne ( z kuchni regionalnych , ogólnie znane ) jeśli są opisane i podane w taki sposób , że już na pierwszy rzut okiem zaczynamy się ślinić .

Wiem , że niektórzy martwią się tym , ze nie mają dobrego aparatu . Kochani to nie jest przeszkoda . Wiem co mówię bo przez 3 lata pstrykałam takim starociem. Zanim nie nauczyłam się , ze zdjęcie trzeba wykadrować , rozjaśnić lub przyciemnić , zrobić z lampą błyskową albo bez , ustawić potrawe w jasnym miejscu i na jakich kolorach fotografować to było jak było .

Jedno jest pewne nie przyznam tej kategorii nikomu tylko dla tego , że go lubię - bo nie o to tu chodzi .

Zresztą przecież nawet jeśli ja nie zalicze przepisu do Super Przepisów zawsze może się okazać ,że zrobi to Misia5 lub Edem czy Cherry - bo przecież im może się podobać zupełnie coś innego.

Odpowiedz na/ edytuj Gwoli wyjaśnienia