Jak opiekać bułki żeby były chrupiące ale nie twarde?

Obserwuj wątek

Odp: Jak opiekać bułki żeby były chrupiące ale nie twarde?

misia5
  • misia5

  • Posty: 1602
  • Przepisy: 517
  • Artykuły: 0
A próbowałaś smarować bułki od spodu i wierzchu niewielką ilością masła, albo margaryny? Może to sprawi, że bułki nie będą twarde jak kamienie tylko chrupiące. Od wysokiej temperatury tłuszcz się rozpuści, a potem zacznie wsiąkać w bułkę, która pod wpływem tej samej temperatury stanie się chrupiąca.

Jak opiekać bułki żeby były chrupiące ale nie twarde?

dzika.kapibara
Witajcie, mam następujący problem i będę wdzięczna za wszelkie rady:
Często robię zapiekane kanapki - coś w stylu panini, w takim zamykanym z góry opiekaczu 'grillowym'. Niestety kiedy w bułce (nie do panini, używam zwykłych ze sklepu albo takich typu ciabatta) jest dużo napakowane nadzienia i chcę żeby wszystko się dobrze podgrzało w środku, skórka zamiast się tylko przypiec na chrupko robi się twarda jak kamień. Czy jest jakiś sposób żeby sobie z tym poradzić? Może coś z temperaturą, albo trzeba czymś to pieczywo smarować żeby nie twardniało? Robienie własnych bułek typowo do panini na razie nie wchodzi w grę, nie bardzo wiem też gdzie takie kupić (są w ogóle sklepy które sprzedają gotowce?)
Będę wdzięczna za wszystkie rady, pomysły i sugestie )
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Odpowiedz na/ edytuj Jak opiekać bułki żeby były chrupiące ale nie twarde?