Jak to jest z patelnią żeliwną?

Obserwuj wątek

Odp: Jak to jest z patelnią żeliwną?

dziqa
  • dziqa

  • Posty: 6
  • Przepisy: 4
  • Artykuły: 0
http://grillowo.blogspot.com/2009/12/konserwacja-kocioka-zeliwnego-oraz.html

Odp: Odp: Jak to jest z patelnią żeliwną?

misia53
  • misia53

  • Posty: 7268
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 0
Śliweczka napisał(a):

Miałam zawsze problemy z patelniami.Na początku całkiem fajnie się smażyło,ale z upływem czasu potrawy na nich smażone przywierały do powierzchni.Kupiłam wspaniałą patelnię firmy Duka.Gorąco polecam.Nic się nie przypala a w myciu jest boska.Wszystko schodzi po spłukaniu wodą(nie trzeba szorować).

Śliweczko powiedz coś więcej , w jakim sklepie kupilas ,bo nie wszystkie sklepy takie mają i mniej więcej czy są bardzo ,czy mniej drogie

Odp: Jak to jest z patelnią żeliwną?

Śliweczka
  • Śliweczka

  • Posty: 242
  • Przepisy: 133
  • Artykuły: 0
Miałam zawsze problemy z patelniami.Na początku całkiem fajnie się smażyło,ale z upływem czasu potrawy na nich smażone przywierały do powierzchni.Kupiłam wspaniałą patelnię firmy Duka.Gorąco polecam.Nic się nie przypala a w myciu jest boska.Wszystko schodzi po spłukaniu wodą(nie trzeba szorować).

Odp: Odp: Jak to jest z patelnią żeliwną?

misia53
  • misia53

  • Posty: 7268
  • Przepisy: 345
  • Artykuły: 0
Bahus napisał(a):

No do takich patelni trzeba troszkę doświadczenia i kulinarnej praktyki...są one w niektórych potrawach niezastąpione...jednak początkującym w sztuce kulinarnej serdecznie odradzam....

Wobec tego co doradzasz?

Nie pytam bez powodu - podchodzę do diety i muszę zacząć od porządnej patelni aby tłuszczu nie uzywać . Co prawda kupilam teraz TEFALA ale niedużą
jeszcze chciałabym większą i porządniejszą.

zmieniono 1 raz (ostatnio 09 paź 2009 19:44 przez misia53)

Odp: Jak to jest z patelnią żeliwną?

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
No do takich patelni trzeba troszkę doświadczenia i kulinarnej praktyki...są one w niektórych potrawach niezastąpione...jednak początkującym w sztuce kulinarnej serdecznie odradzam....

Odp: Jak to jest z patelnią żeliwną?

A.B.
  • A.B.

  • Posty: 1458
  • Przepisy: 259
  • Artykuły: 4
Ja mam żeliwną,można jej użyć w ramach samoobrony-BAAArdzo ciężka,wspaniała i do smażenia i duszenia,wymaga czyszczenia delikatnymi płynami,ale jest super!Przynajmniej jak dla mnie!

Odp: Jak to jest z patelnią żeliwną?

tokijka
  • tokijka

  • Posty: 452
  • Przepisy: 65
  • Artykuły: 6
Ja mam pare patelni zeliwnych .Do patelni zeliwnej nalezy miec cierpliwosc bo nie mozna ja czyscic plynami, ja na przyklad czyszcze moje fusami od kawy...
Ja moje uzywam do miesa ,jest jedna do stekow. Rozgrzewa ja sie bardzo ,kladzie taki stek i bardzo dobrze wychodzi. Sa bardzo ciezkie i zaniedbane pokrywaja sie rdza....Sa wiec plusy i minusy.Nie wiem nic na temat tytanowych ale sa takie marmurkowe(czarne z bialymi plamkami) mam ich pare i kazdemu polecam bo fakt pieknie pieka z odrobina tylko tluszczu i wspaniale sie myja.

Jak to jest z patelnią żeliwną?

marecky2000
Witam

Przymierzam się do kupna takiej patelni i dlatego poczytałem w necie parę rzeczy o niej ale mam parę wątpliwości:
1) czy można na niej smażyć jajecznicę (podobno nie można wlewać zimnej wody na rozgrzaną patelnię),
2) jak wygląda sprawa przywieralności potraw (czy można smażyć bez tłuszczu),
3) czy nie lepsza od żeliwnej byłaby patelnia żeliwna powlekana np. tytanem
Będę wdzięczny za udzielone rady,
Dzięki

Odpowiedz na/ edytuj Jak to jest z patelnią żeliwną?