Kilka porad dla kazdego(zobacz co mozesz poprawic w swoich potrawach.)

Obserwuj wątek

Odp: Kilka porad dla kazdego(zobacz co mozesz poprawic w swoich potrawach.)

kasik12
  • kasik12

  • Posty: 15
  • Przepisy: 508
  • Artykuły: 0
Ja mam krótką poradę dotyczącą smażenia, np. faworków, oponek, pączków...
Nasze ,,pyszności" nie nasiąkną tak tłuszczem jeśli dodamy do ciasta troszkę spirytusu lub octu

Odp: Kilka porad dla kazdego(zobacz co mozesz poprawic w swoich potrawach.)

albertynka
niektore znam,ale wiekszosc to i dla starej gospodyni nowosc i napewno zostana wyprobowane,szczegolnie te dotyczace sernika.

Kilka porad dla kazdego(zobacz co mozesz poprawic w swoich potrawach.)

damian776
  • damian776

  • Posty: 9
  • Przepisy: 2
  • Artykuły: 0
*Ciasto nie przypali nam się od spodu ,jeśli pod foremki nasypiemy cienką warstwę soli
*Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie
*Grzyby suszone będą jak świeże, jeśli wymoczymy je w osolonym mleku
*Kurczak pieczony będzie miał wspaniała rumianą skórkę jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną
*Schab staje się bardziej soczysty jeśli przed pieczeniem włożymy go na moment do wrzątku
*Śledź będzie o wiele smaczniejszy jeśli wymoczy się go w naparze herbaty
*Grzyby zieleniatki najlepiej myje się z piasku w mocno osolonej wodzie
*Zwiędła zielenina odzyska dobry wygląd jeśli włożymy ją do zimnej wody z dodatkiem octu
*Sałatki należy solić tuż przed podaniem ,gdyż posolone wydzielają dużo soku
*tłuszcz nie będzie pryskał,gdy patelnię przetrzemy octem
*ryż się nie rozgotuje i będzie śnieżno-biały jeżeli do wody dodamy trochę soku z cytryny
*buraczki łatwo obierzemy ze skórki,jeżeli po ugotowaniu zalejemy je zimną wodą
*aby makaron był bardziej żółty,dodajemy troszkę kurkumy
*solenie na początku gotowania wydłuża czas gotowania

A oto kilka porad na temat serników:
*im mniej będziemy ubijać masę serową tym mniej opadnie-nawet można bez miksera.
*cały cukier dodać do piany z białek.
*piec bez termoobiegu.
*najlepiej piec sernik w naczyniu z wrzątkiem kilka cm większym od formy na ciasto.

*Ryż będzie sypki jeżeli po ugotowaniu przelejemy go na sicie zimna wodą i dokładnie odcedzimy.
*Przykry zapach w kuchence mikrofalowej zniknie po podgrzaniu w niej wody z sokiem z cytryny.

*Naczynia żaroodporne dobrze myc solą z niewielką ilością octu.

*Swiece spalaja się wolniej,jezeli wokól knota nasypiemy trochę soli.

*upieczony sernik wstawić na noc do lodówki by "dojrzał"
*na sernik lepszy jest ser w kostkach.
*sernik jest gotowy gdy przy poruszaniu formą jego środek trochę drży a boki odstają od brzegów-
wtedy wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinkę.
*ubita piana z białek powoduje,że masa jest lżejsza
*parę gotowanych i zmielonych ziemniaków zagęści masę
*kilka łyżek jogurtu lub kwasnej śmietany nada delikatniejszej konsystencji
*do masy serowej mozna dodać kawy,czekolady lub suszone owoce
*używać połaczenia sera chudego z tłustym
*obtoczenie rodzynek w mące przed dodaniem do masy zapobiega ich opadnięciu
*jeżeli masa nie bedzie pieczona dodajem zawsze zelatyny
*białka mieszać ruchem tnąco-obrotowym a nie kolistym gdyż straci puszystośc

Mam nadzieje ze sie przydadza

Odpowiedz na/ edytuj Kilka porad dla kazdego(zobacz co mozesz poprawic w swoich potrawach.)