Krojenie cebuli - porady.

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Krojenie cebuli - porady.

endrox87
  • endrox87

  • Posty: 11
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
heh tęż uważam, że wystarczy dobrze opłukać cebulę pod wodą ale powiem Ci, że o gwizdaniu to nie wiedziałem =D heh muszę spróbować ;D

Rossie napisał(a):

Cebulę po obraniu wystarczy zanurzyć w zimnej wodzie przed krojeniem, a przy krojeniu gwizdać jakąś wesołą melodyjkę, starając się powietrze pobierać tylko ustami. Działa u takiego wrażliwca jak ja, więc myślę,ze skuteczne!

Odp: Krojenie cebuli - porady.

Leila
  • Leila

  • Posty: 3
  • Przepisy: 7
  • Artykuły: 1
zgadzam się co do wysokiej temperatury. również dobry sposobem jest włożenie do ust zamiast kawałka chleba 2 zapałek główkami na zewnątrz.

Odp: Krojenie cebuli - porady.

natsu
  • natsu

  • Posty: 8
  • Przepisy: 1
  • Artykuły: 27
Metoda od dziadka - kroimy cebulę przy zapalonym palniku gazowym (ew. świeczce).
Wysoka temperatura spala podobno substancje drażniące wydobywające się z cebuli, a ciepłe powietrze dodatkowo leci szybko do góry zabierając je z dala od naszych oczu i nosa


Odp: Krojenie cebuli - porady.

Edward mistrz kuchni
a ja po prostu używam naczynia siekającego w blenderze cebula pokrojona w parę sekund

Odp: Krojenie cebuli - porady.

Rossie
  • Rossie

  • Posty: 37
  • Przepisy: 199
  • Artykuły: 17
Cebulę po obraniu wystarczy zanurzyć w zimnej wodzie przed krojeniem, a przy krojeniu gwizdać jakąś wesołą melodyjkę, starając się powietrze pobierać tylko ustami. Działa u takiego wrażliwca jak ja, więc myślę,ze skuteczne!

Odp: Krojenie cebuli - porady.

kokosek
  • kokosek

  • Posty: 1
  • Przepisy: 15
  • Artykuły: 1
Bardzo dobre i przydatne porady

Krojenie cebuli - porady.

JACEK S
  • JACEK S

  • Posty: 1
  • Przepisy: 9
  • Artykuły: 1
- Aby zapobiec łzawieniu włóż cebulę do lodówki na pół godziny przed krojeniem, lub na 10 minut do zamrażarki. * Należy unikać zamarznięcia.

- Używaj tylko ostrego noża. Tępe ostrze zamiast ciąć - miażdży, co powoduje wydzielanie się większej ilości drażniących substancji.

- Krojąc zacznij od jej górnego końca. Najwięcej drażniących substancji znajduje się w dolnej części główki cebuli, czyli tam, gdzie wrasta korzonkami w ziemię. Substancje te oprócz właściwości drażniących posiadają właściwości konserwujące, więc jeśli skroimy w ten sam sposób tylko część główki cebuli, pozostały kawałek będzie się lepiej trzymał w lodówce i np. nie wykiełkuje.

- Kolejnym sposobem jest krojenie cebuli pod wodą, – np. w dużej misce z wodą, lub w zlewie. Tutaj należy zachować ostrożność, gdyż mętna woda i brak dobrej widoczności może sprzyjać skaleczeniom.

- Inną skuteczną (ponoć) metodą jest umieszczenie w jamie ustnej podczas krojenia kawałka chleba tak, aby częściowo wystawał na zewnątrz. Niektórzy twierdzą, że to działa, choć w zamian występuje problem ze „ślinotokiem”.

Dla czego „płaczemy” podczas krojenia, szatkowania, ścierania( itp.) cebuli?
"Cebula zawiera enzym LFS, który po zmieszaniu z aminokwasami zawierającymi siarkę, zawartymi w cebuli, powoduje ich przekształcenie w kwasy sulfonowe. Kwasy te samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie." / źródło Wikipedia.

Odpowiedz na/ edytuj Krojenie cebuli - porady.