Wino ryżowe

Obserwuj wątek

Odp: Wino ryżowe

jolao
  • jolao

  • Posty: 10
  • Przepisy: 258
  • Artykuły: 0
Robiłam z proporcji 1 kg ryżu, 4 kg cukru, 10 l wody (butla 15 l, robiąc w mniejszej trzeba użyć odpowiednio mniej składników). Do tego garść rodzynek, drożdże winiarskie do wina białego + pożywka dla drożdży przygotowane wedle zaleceń na opakowaniu. Ryż wsypujesz do butli, cukier rozpuszczasz w połowie wody i studzisz, dolewasz do ryżu razem z pozostałą przegotowaną, ale wystudzoną wodą, wrzucasz rodzynki, a na koniec dodajesz drożdże i pożywkę. Mieszasz i odstawiasz butle zamkniętą korkiem z rurką fermentacyjną do czasu, aż przestanie pracować, następnie zlewasz znad osadu do czystej butli i odstawiasz, aby się wyklarowało i potem do butelek U mnie stoi już 5 lat i nie ma kto wypić

Robiłam też kiedyś ryżowo-ziołowe, ale gdzieś mi kartka z przepisem zniknęła.

Odp: Wino ryżowe

misia5
  • misia5

  • Posty: 1716
  • Przepisy: 550
  • Artykuły: 0
Znalazłam taki przepis http://gotujmy.pl/wino-ryzowe,przepisy-alkohol-przepis,102492.html Myślę, że jak napiszesz do autorki przepisu ona z chęcią Ci pomoże i rozwieje wszelkie wątpliwości Chyba, że wszystko po przeczytaniu przepisu będzie jasne

Wino ryżowe

mocsłodkości
Robił ktoś wino ryżowe? Potrzebuję dobry i sprawdzony przepis na ten trunek. Mój teść uwielbia takie wino. Ja osobiście nigdy go nie piłam, a o robieniu go nie wspomnę. Jeśli ktoś ma taki przepis to będę wdzięczna za wszelką pomoc i informacje odnośnie tego wina.

Odpowiedz na/ edytuj Wino ryżowe