Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kokosowe bombki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Słodkie ciasteczka z kokosu i białek, czyli zwyczajne kokosanki. Z tym, że sklejone i oblane czekoladą tworzą okrągłe kule, które nie zdradzają co jest w środku.

Kokosowe bombki

Składniki:

Kokosowe bombki

 

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • ok 200 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Kokosowe bombki

ETAP 1:

Kokosowe bombki
Wsypać cukier do białek i ubijać, aż się rozpuści.

Białka wlać do miski, dodać sól i cukier. Ubijać, aż białka się spienią, a cukier się rozpuści.

ETAP 2:

Kokosowe bombki
Do ubitych białek wsypać wiórki kokosowe.

Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na blachę położyć papier do pieczenia. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać porcje masy, zachowując niewielki odstęp.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec przez ok 20 min. Powinny się lekko przyrumienić. Po wystudzeniu, ciasteczka oderwać od papieru do pieczenia.

Rozpuścić część czekolady (ok 50 g) i smarować spód ciasteczka, sklejać po dwa. Odstawić, aby czekolada zastygła i bombka się nie rozpadła. Obtaczać w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiać na kratkę do zastygnięcia.

Do obtaczania dobrze jest użyć czekolady zatemperowanej. Smacznego :)


Tagi:

deser kokos