katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kokosowe kuleczki w czekoladzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kokosowe kuleczki w mlecznej czekoladzie.

Kokosowe kuleczki w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe kuleczki w czekoladzie

 

  • 200g wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 100ml śmietany kremówki,
  • 60g masła,
  • 100g czekolady (lub więcej).

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe kuleczki w czekoladzie
Wiórki kokosowe wsypać do miski, dodać cukier puder i wymieszać. Śmietanę kremówkę i masło umieścić w garnku, podgrzewać do momentu aż mało się rozpuści, wylać na wiórki i wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kulki (masę można włożyć na kilka minut do lodówki, aby łatwiej się formowało kulki). Kulki kokosowe układać na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić w lodówce 1-2h. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Każdą kulkę po kolei zanurzać w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia, włożyć do lodówki by czekolada stwardniała.
Kokosowe kuleczki w czekoladzie
Kokosowe wiórki wymieszać w misce z cukrem pudrem.
Kokosowe kuleczki w czekoladzie
Śietanę kremówkę wlać do garnuszka, włożyć masło.
Kokosowe kuleczki w czekoladzie
Wylać śmietanę z masłem na wiórki kokosowe, wymieszać.
Kokosowe kuleczki w czekoladzie
Uformować z masy kokosowej kulki, schłodzić w lodówce.

Tagi:

czekolada