szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Lukier pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Standardowo robię zawsze lukier na cytrynie, tym razem spróbowałam na pomarańczy z dodatkiem skórki pomarańczowej i smakował mi bardziej niż zwykle.

Lukier pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lukier pomarańczowy

 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 pomarańczy
  • 75 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Lukier pomarańczowy
Z połowy pomarańczy wyciskamy sok. Cukier puder przesypujemy do miseczki i dolewamy do niego stopniowo sok, po łyżeczce i za każdym razem mieszamy. Tym sposobem kiedy uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję lukru przestajemy dolewać sok. I tak można zrobić lukier bardziej gęsty lub rzadszy. Dodajemy do lukru skórkę pomarańczową i tak przygotowanym lukrem dekorujemy wypieki.
Lukier pomarańczowy
Potrzebujemy cukier puder skórkę pomarańczową i pomarańczę
Lukier pomarańczowy
Z pomarańczy wyciskamy do miseczki cały sok
Lukier pomarańczowy
W miseczce mieszamy cukier puder z sokiem z pomarańczy
Lukier pomarańczowy
Sok dolewamy aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji