Tusia893

Tusia893

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Nalewka z czerwonej porzeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Domowa nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka z czerwonej porzeczki

 

  • 1kg porzeczek, 2kg cukru, 0,5l spirytusu, 2l słoik

Sposób przygotowania:

Nalewka z czerwonej porzeczki
Przygotowujemy 2 –litrowy pojemnik typu, butla, najlepiej słoik. Do słoika wsypujemy owoce, obmyte wodą, w tym przypadku czerwoną porzeczkę , następnie zasypujemy ją cukrem. Zamykamy słoik i pozostawiamy w takiej postaci na co najmniej 2 tygodnie, aż cukier będzie dobrze rozpuszczony. Potem dolewamy spirytus i pozostawiamy na 6 tygodni. Po 6 tygodniach odsączamy owoce przez sito, owoce wyrzucamy, sok nalewamy do butelek. Jeżeli mamy ochotę poczekać dłużej, można ponownie dodać 0,5 l wódki i odstawić na kolejne 6 tygodni.
Nalewka z czerwonej porzeczki
Rys.1 pokazuje odsaczone owoece i gotową nalewkę, pychota
Nalewka z czerwonej porzeczki
Rys.2 pokazuje gotową nalewkę (ja nie posiadam karafek więc nalewam w butelki od wódki)