Sposób przygotowania:
Nalewka z czerwonej porzeczkiPrzygotowanie owoców:
Owoce czerwonej porzeczki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Osączyć na sicie.
Zasypianie owoców cukrem:
Osączone owoce czerwonej porzeczki przełożyć do dużego słoja . Pognieść tłuczkiem. Zasypać cukrem. Przykryć gazą . Odstawić na parapecie na ok. 1 tydzień. Codziennie potrząsać słojem aby cukier się rozpuścił.
Etap końcowy:
Następnie zlać powstały sok ze słoja. Owoce pozostałe w słoju zalać spirytusem. Zakręcić i pozostawić na ok. 1 miesiąc.
Następnie odcedzić owoce zalane spirytusem(owoce w alkoholu wykorzystać do deserów)i połączyć ze zlanym wcześniej sokiem. Cedzimy wszystko przez gazę.
Gotową nalewkę rozlewamy do butelek.
Odstawiamy na co najmniej 3 miesiące w chłodne i zacienione miejsce.