Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Nalewka z czerwonej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jak dla mnie jedna z najlepszych nalewek jeśli chodzi o intensywność smaku i głębię barwy. Nalewka z czerwonej porzeczki jest smaczna i zdrowa.

Nalewka z czerwonej porzeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nalewka z czerwonej porzeczki

 

  • 2 kg owoców czerwonej porzeczki obranych z kiści
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka z czerwonej porzeczki

Przygotowanie owoców:

Nalewka z czerwonej porzeczki
Owoce czerwonej porzeczki opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy na sicie

Owoce czerwonej porzeczki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Osączyć na sicie.

Zasypianie owoców cukrem:

Nalewka z czerwonej porzeczki
Pogniecione owoce czerwonej porzeczki zasypujemy cukrem

Osączone owoce czerwonej porzeczki przełożyć do dużego słoja . Pognieść tłuczkiem. Zasypać cukrem. Przykryć gazą . Odstawić na parapecie na ok. 1 tydzień. Codziennie potrząsać słojem aby cukier się rozpuścił.

Etap końcowy:

Następnie zlać powstały sok ze słoja. Owoce pozostałe w słoju zalać spirytusem. Zakręcić i pozostawić na ok. 1 miesiąc.
Następnie odcedzić owoce zalane spirytusem(owoce w alkoholu wykorzystać do deserów)i połączyć ze zlanym wcześniej sokiem. Cedzimy wszystko przez gazę.
Gotową nalewkę rozlewamy do butelek.
Odstawiamy na co najmniej 3 miesiące w chłodne i zacienione miejsce.