msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Nalewka z czerwonej porzeczki.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Owocowe nalewki-pyszne wspomnienie lata! Dla bardzo cierpliwych!

Nalewka z czerwonej porzeczki.

Składniki:

Nalewka z czerwonej porzeczki.

 

  • 3 litry czerwonych porzeczek,
  • 1-1,2 kg cukru,
  • 1,5 litra spirytusu,
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z czerwonej porzeczki.
Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć.Wsypywać do 5 litrowego słoja , przesypując cukrem.Odstawić na kilka dni, aż puszczą sok.Potrząsać codziennie słojem.Na chwilkę odkręcać co jakiś czas nakrętkę, by nie rozsadziło n am słoika. Zalać po upływie kilku (2-5) dni spirytusem, wymieszać i odstawić na min. tydzień .Po tym czasie zlać sok i dodać przegotowaną, zimną wodę.Odstawić na ok.3 tygodnie , przefiltrować przez filtr do kawy i rozlać do butelek.Schować na co najmniej pół roku w chłodne miejsce.