Bruschetta to rodzaj zimnej przekąski robionej z pieczywa, np. bagietki, bułki lub chleba (białego albo razowego). Cechą charakterystyczną przystawki na zimno jest to, że przed nałożeniem składników, pieczywo naciera się oliwą z oliwek oraz świeżym czosnkiem. Przekąska pochodzi z Włoch i robi się ją na kilka sposobów – jednym z nich jest bruschetta z pieczarkami. Smakuje równie dobrze podana na zimno, jak i na ciepło. Włoskie przekąski można też robić, dodając ser mozzarellę, pomidory lub cebulę. Danie z pieczarkami doprawia się: ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, natką pietruszki lub koperkiem. Bruschetta z pieczarkami to dobry pomysł na smaczną przystawkę w czasie przyjęcia.
 
Przekąski na imprezę - bruschetta z pomidorami i pieczarkami
Przystawki na imprezę można zrobić, zapiekając wcześniej pieczywo na złoty kolor, w taki sposób, aby jego środek pozostał miękki. Na patelni smaży się drobno pokrojone pieczarki, pomidory i cebulę z przyprawami. Gdy grzyby zrobią się miękkie, farsz przekłada się na kromki posmarowane wcześniej oliwą z oliwek i świeżym czosnkiem. Bruschetta z pieczarkami na ciepło wykonywana jest w ten sam sposób, ale w piekarniku piecze się pieczywo z od razu nałożonym farszem. W tym wypadku można dodać na wierzch mozzarellę, która pod wpływem ciepła delikatnie rozpłynie się po grzance. 

Polecane przepisy do kategorii Bruschetta z pieczarkami