Grzanki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna, ale też szybka i tania przekąska np. na kolację

Grzanki z pieczarkami

Składniki:

Grzanki z pieczarkami

 

  • Porcja dla jednej osoby:
  • 2 kromki chleba (tostowego lub innego najlepiej kwadratowego) albo mała bagietka, która przekroimy wzdłuż
  • 6 pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • pomidor
  • trochę tartego żółtego sera
  • szczypiorek
  • łyżka masła
  • trochę oleju
  • keczup

 

Sposób przygotowania:

Grzanki z pieczarkami
Na patelnię wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy ją. Kroimy cebulę w kosteczkę i dajemy na patelnię. Obieramy pieczarki, kroimy je w plasterki i jak cebula się już delikatnie zarumieni dodajemy je na patelnię. Do pieczarek i cebuli dodajemy trochę soli oraz pieprzu i mieszamy. Po około 5 minutach powinno być już gotowe, wtedy przesuwamy połączone pieczarki z cebulą na bok patelni. Na tej samej patelni (będzie mniej pomywania) kładziemy odrobinę masła, a na to chleb. Gdy się zarumieni odwracamy na drugą stronę. Na wierzch kładziemy pieczarki z cebulą, po 2 plasterki pomidora i posypujemy żółtym serem. Całość smażymy aż ser się rozpuści. Nakładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i dodajemy odrobinę keczupu. Smacznego:)