Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Rabarbarówka a`la Igraszki Losu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Rabarbar uwielbiam, dlatego jego smak zamykam nie tylko w przetworach, ale i alkoholach. Ta rabarbarówka, mocno schłodzona na imprezie stanie się głównym punktem wieczoru - polecam.

Rabarbarówka a`la Igraszki Losu

Składniki:

Rabarbarówka a`la Igraszki Losu

 

  • 6-8 łodyg rabarbaru
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 litra spirytusu
  • 250 -400 ml wody

Sposób przygotowania:

Rabarbarówka a`la Igraszki Losu
Wodę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy w kawałki, przekładamy do wysokiego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy w słoneczne miejsce na minimum 3 godziny ( u mnie jak nie ma pośpiechu stoi 12 godzin ). Po tym czasie rabarbar powinien puścić sok, a cukier powinien się prawie lub całkowicie rozpuścić.

Sok zlewamy do miarki, aby sprawdzić ile go powstało i wlewamy go z powrotem do słoja.

W moim przypadku soku powstało 250 ml więc dolewam 250 przegotowanej, przestudzonej wody( ja przygotowuje alkohole w proporcji 1:1, ale jeśli rabarbarówka ma być słabsza, na tym etapie wlewamy dodatkową wodę, ale nie więcej niż 350 ml ) , mieszam po czym wlewamy spirytus, mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na 8 godzin ( ale im dłużej tym lepiej – max. 6 tygodni ).

Po 12 godzinach alkohol odcedzamy, schładzamy i cieszymy się smakiem wiosny w kieliszku.