Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak pod pierzynką z pieczarkami z warzywami to danie, które wzbudza apetyt i cieszy podniebienia swoją aromatyczną i sycącą naturą. Na pierwszy rzut oka może wydawać się zwyczajne, ale kiedy spróbujesz go, odkryjesz jego wyjątkowy smak i teksturę

Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami

Składniki:

Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami

I

Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami

1. Filety z kurczaka kroimy na plastry, a następnie nacinamy je. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sól, czarny pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę, a następnie nacieramy każdy kawałek mięsa tą mieszanką.

II

Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami

2.Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kurczaka przez około 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.

3. Po usmażeniu kurczaka układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

III

Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywami

4. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobne paseczki. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru (około 2-3 minut). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojonego w kostkę pomidora, oraz przyprawy. Gotujemy krótko.

5. Dodajemy mąkę i smażymy warzywa przez pół minuty, następnie dodajemy mleko i mieszamy przez 1-2 minuty.

6. Warzywa z grzybami układamy na każdym kawałku mięsa, a na wierzchu posypujemy startym serem cheddar.

7. Zapiekamy kotlety w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.

IV

8. Gotowe! Smacznego!