Sposób przygotowania:
Kurczak pod pierzynką z pieczarkami i warzywamiI
1. Filety z kurczaka kroimy na plastry, a następnie nacinamy je. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sól, czarny pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę, a następnie nacieramy każdy kawałek mięsa tą mieszanką.
II
2.Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kurczaka przez około 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane.
3. Po usmażeniu kurczaka układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
III
4. Na patelni smażymy pokrojoną cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w drobne paseczki. Smażymy, aż pieczarki nabiorą koloru (około 2-3 minut). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojonego w kostkę pomidora, oraz przyprawy. Gotujemy krótko.
5. Dodajemy mąkę i smażymy warzywa przez pół minuty, następnie dodajemy mleko i mieszamy przez 1-2 minuty.
6. Warzywa z grzybami układamy na każdym kawałku mięsa, a na wierzchu posypujemy startym serem cheddar.
7. Zapiekamy kotlety w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
IV
8. Gotowe! Smacznego!
lukrowanepierniczki