Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Sałatka porowo-gruszkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna i prosta sałatka warzywno owocowa (porowo- gruszkowa) z sosem miodowo musztardowym, podana ze słonecznikiem.

Sałatka porowo-gruszkowa

Składniki:

Sałatka porowo-gruszkowa

Sałatka

  • por (biała część) 10 cm
  • gruszka 1 sztuka
  • słonecznik łuskany 1 łyżka

Sos

  • ocet winny 1 łyżka
  • miód prawdziwy 1 łyżeczka
  • musztarda francuska 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Sałatka porowo-gruszkowa
Zaczynamy od przygotowania sosu. Mieszamy ocet z miodem i musztardą i pozostawiamy na kilka minut w lodówce. Pora- białą część pokroić w plasterki. Gruszkę umyć i obrać. Gruszkę pokroić w kostkę i razem z porem przełożyć do miseczki. Wymieszać.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pozypać sałatkę słonecznikiem i polać sosem.

Przed jedzeniem wymieszać.