Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Sałatka z rukolą na zielono

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z rukolą z zielonymi warzywami podana z szynką parmeńską i serem pleśniowym. Polana orzeźwiającym sosem z pomarańczy.

Sałatka z rukolą na zielono

Składniki:

Sałatka z rukolą na zielono

 

  • rukola 1 garść
  • ser pleśniowy 50 gram
  • pomidor 1 sztuka
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • natka pietruszki 1/4 pęczka
  • szynka parmeńska 2 plasterki
  • bazylia świeża
  • sok z pomarańczy 3-4 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą na zielono
Rukole opłukać i osuszyć. Włożyć do miseczki. Ser pleśniowy pokroić w kostkę, to samo zrobić z pomidorem. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy na drobno i posypujemy tym sałatkę. 

Na warzywa układamy plasterki szynki parmeńskiej i posypujemy świeżymi listkami bazylii.

Oliwę z oliwek łączymy z sokiem pomarańczowym. Sałatkę polewamy sosem przed podaniem.

Tagi:

sałatka