gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Sangria

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Domowa sangria rozgrzeje każdego.

Sangria

Składniki:

Sangria

 

  • 2 cytryny,
  • 3 pomarańcze,
  • 2 butelki czerwonego wina,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki wytrawnego likieru pomarańczowego (może być również koniak albo rum, w przypadku gdy nie posiadamy likieru),
  • 1 laska wanilii,
  • butelka lemoniady

Sposób przygotowania:

Sangria
Cytryny i pomarańcze dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie obrać je naprzemiennie w paski, tzn pasek ze skórą, pasek bez skóry i pokroić w talarki. Wino osłodzić i dodać cynamon i wanilię. W tak przyrządzonym winie należy macerować przygotowane talarki owoców. Dodać likier pomarańczowy (lub rum lub koniak) i odstawić do lodówki na 24h. Podawać schłodzone, a przed samym podaniem dodać butelkę dobrze schłodzonej lemoniady. Jeśli lubimy, dla wzbogacenia smaku sangrii możemy również dodać morele, jabłko, czy gruszkę. To już zależy od naszych indywidualnych upodobań. SMACZNEGO