jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Truskawkowo- advocatowy deser

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Deser palce lizać, oczywiście dorosłe, bo alkoholu dzieciom nie podajemy:) Truskawki mają to do siebie , że chyba w każdej postaci i zestawiana smakują super. Dlatego też w sezonie sięgam po nie często.

Truskawkowo- advocatowy deser

Składniki:

Truskawkowo- advocatowy deser

 

  • Składniki na 3 duże porcje
  • Advocatowa śmietanka:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 0,5 szklanki advocatu,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/4 szklanki wody,
  • cukier puder do smaku
  • Galaretka:
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • ok 0,5 szklanki wody (jej ilość zależy ok przepisu na opakowaniu galaretki),
  • truskawki do środka –około 200 gram (ilość według uznania)
  • Dodatkowo:
  • czekolada do dekoracji,
  • bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawkowo- advocatowy deser

ETAP 1

Truskawkowo- advocatowy deser
GALARETKA: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

ETAP 2

Truskawkowo- advocatowy deser
Rozpuszczona galaretke pozostawiamy do ostygnięcia

Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.

Etap 3

Truskawkowo- advocatowy deser
Gdy galaretka zaczyna tężeć dodajemy do niej truskawki

Gdy zaczyna tężeć dodajemy do niej truskawki i przygotowujemy advocatową śmietankę.

ETAP 4

Truskawkowo- advocatowy deser
Schłodzoną śmietankę ubijamy , po czym dodajemy kolej składniki

ADVOCATOWA ŚMIETANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy.

ETAP 5

Truskawkowo- advocatowy deser
Do ubitej śmietanki dodajemy advocat

Do ubitej wlewamy advocat. Całość miksujemy i dosładzamy do smaku. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Do przygotowanych pucharków nakładamy naprzemiennie tężejącą galaretkę z truskawkami i advocatową śmietankę. Deser odstawiamy do chłodu na ok 0,5 godziny. Po tym czasie, lub dłuższym wyciągamy, dekorujemy i podajemy


Tagi:

czekolada