SUPERPRZEPIS

Naleśniki truskawkowo-pomarańczowe

  • 3
  • Sathi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Naleśniki truskawkowo-pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Naleśniki truskawkowo-pomarańczowe z dodatkiem kandyzowanej papai. Spodobają się tak i dzieciom jak i dorosłym.

Składniki:

Naleśniki truskawkowo-pomarańczowe

 

 

  • Składniki na nadzienie
  • 5 łyżek cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 30dag seria białego półtłustego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • garstka kandyzowanej papai
  • 2 spore truskawki
  • 1 żółtko z jajka ugotowanego na miękko

 

  • łyżka masła - do natłuszczania patelni

 

  • Polewa
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • łyżka mleka
  • łyżka rumu

Sposób przygotowania:

Naleśniki truskawkowo-pomarańczowe
Składniki na ciasto - mleko, mąkę kukurydzianą, owsianą i orkiszową, cukier, proszek do pieczenia, jajko, odrobinę soku oraz skórki otartej z pomarańczy - łączymy mieszając ze sobą, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż uzyskamy gęstą i lejącą masę. (Aby uzyskać skórkę z pomarańczy bierzemy skórkę z odciśniętej pomarańczy, szorujemy, wyparzamy i na tarce ścieramy odpowiednia ilość.)



Robimy nadzienie: do miski dodajemy biały ser, cukier zwykły i wanilinowy, sok z pomarańczy. Gotujemy jajko na miękko i lekko rozpoławiamy aby dobyć z niego żółtko. Dodajemy je do przygotowywanego farszu. Garstkę papai oraz dwie truskawki rozminowujemy w multimikserze. Również dodajemy do farszu. Wszystko razem mieszamy i lekko zagniatamy widelcem.



Rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy ją masłem (niewiele!). Nakładamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy z obu stron. Przed nałożeniem kolejnego ciasta znów lekko przesmarowujemy masłem gorącą patelnię. I tak za każdym razem. Gotowe placki naleśnikowe przekładamy farszem i zwijamy. Robimy polewę: do niewielkiego garnuszka wlewamy mleko, wrzucamy pokruszone kostki czekolady, dodajemy rum. Na niewielkim ogniu mieszamy aż powstanie gęsta polewa. Smarujemy nią naleśniki po wierzchu i na polewie kładziemy po paru cząsteczkach truskawek. Smacznego - naleśniki są doskonałe na obiad i na deser!
Naleśniki truskawkowo-pomarańczowe
Aby uzyskać skórkę z pomarańczy bierzemy skórkę z odciśniętej pomarańczy, szorujemy, wyparzamy i na tarce ścieramy odpowiednia ilość.
Naleśniki truskawkowo-pomarańczowe
Dwie truskawki i garstkę kandyzowanej papi miksujemy ze sobą.
Naleśniki truskawkowo-pomarańczowe
Ciasto powino być odpowiednio gęste ale i lejące - w razie czego dosypujemy jeszcze trochę orkiszowej mąki.
Naleśniki truskawkowo-pomarańczowe
Gotowy farsz nie powinien być zbyt wodnisty - gdyby taki był musimy dodać jeszcze trochę białego sera.