Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Kto raz spróbował puddingu z chia chętnie do niego wraca. Wersja na maślance z truskawkami i musem jest świetna.

Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym

Składniki:

Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym

Pudding

  • 250 g truskawek
  • 400 ml maślanki naturalnej
  • 5 łyżek nasion chia

Mus czekoladowy

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Truskawkowy pudding chia z musem czekoladowym
Truskawki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. 200 g umieszczamy w pojemniku blendera, pozostałe kroimy w drobną kostkę.

Do truskawek w pojemniku dodajemy maślankę i blendujemy do czasu, aż się połączą. Dodajemy pokrojone truskawki i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie (cały czas ubijając) stopniowo dodajemy wystudzoną czekoladę.

Pudding przekładamy do pucharków/miseczek, na wierzch wykładamy mus czekoladowy.

Tagi:

deser