mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Szybkie, pyszne i słodkie. Jak nie mam chęci na kombinowanie z ciastami to wybieram właśnie to ciasto :))

Ciasto z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z truskawkami

Biszkopt

Masa śmietankowa

  • 1/2 l. śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl. wrzącej wody

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami
Z podanych składników ubijamy ciasto biszkoptowe. Wylewamy na dwie blaszki, wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 160 st. (blacha 25/40).

2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzącej wody.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na najwyższych obrotach miksera. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i odstawiamy na chwilę do lodówki, by masa stężała.

Przełożenie: Blachę wykładamy folią aluminiową. Na to biszkopt, połowa masy śmietankowej, kolejny biszkopt, reszta masy. na to układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.

Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.  


Ciasto z truskawkami
Truskawki wykładamy na masę śmietankową. Na to stężona galaretka.

Tagi:

ciasto owoce