MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Dżem truskawkowy z miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Uwielbiam dżemy, dlatego co rok robię spore zapasy. Ale truskawkowego z miętą próbowałam po raz pierwszy i jestem zachwycona :) Lekko orzeźwiający, wspaniały!

Dżem truskawkowy z miętą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem truskawkowy z miętą

 

  • 2 kg truskawek
  • 8-10 łodyg świeżej mięty
  • 1 łyżeczka kropelek miętowych
  • cukier

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy z miętą
Truskawki płuczemy minimum 2 dwóch wodach, odszypułkowujemy i przekładamy do garnka, przesypując je delikatnie cukrem. Pomiędzy owoce utykamy dokładnie umyte gałązki mięty i odstawiamy na minimum 3 godziny, aby owoce puściły sok, a mięta oddała smak.

Po tym czasie nadmiar soku zlewamy do osobnego garnka (potem gotujemy i zlewamy do butelek), a owoce z miętą wstawiamy na palnik, po zagotowaniu wyjmujemy miętę i dodajemy krople miętowe. W tym momencie dopasowujemy ilość cukru do własnych upodobań smakowych i słodkości owoców.

Gotujemy jeszcze 10-15 minut, odlewając w trakcie nadmiar soku, następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy owoce i przekładamy dżem do wyparzonych, suchych słoików. Szczelnie zamykamy suchą przykrywką (gwinty też muszą być powycierane, jeśli się zabrudziły przy nakładaniu) i pasteryzujemy.

W wodzie około 15-20 minut, w piekarniku 40-45 minut w 120 stopniach (wkładamy do zimnego i dopiero nagrzewamy).

Im dłużej owoce się gotują tym bardziej tracą na kolorze, dlatego nie czekamy aż się same rozpadną, a rozgniatamy tłuczkiem. 
Dżem truskawkowy z miętą
Truskawki zasupujemy cukrem i przekładamy miętą
Dżem truskawkowy z miętą
Owoce gotujemy jeszcze z miętą, następnie ją usuwamy
Dżem truskawkowy z miętą
Zagotowane owoce rozdrabniamy tłuczkiem.
Dżem truskawkowy z miętą
Dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy