Sposób przygotowania:
Dżem truskawkowy z miętą
Truskawki płuczemy minimum 2 dwóch wodach, odszypułkowujemy i przekładamy do garnka, przesypując je delikatnie cukrem. Pomiędzy owoce utykamy dokładnie umyte gałązki mięty i odstawiamy na minimum 3 godziny, aby owoce puściły sok, a mięta oddała smak.
Po tym czasie nadmiar soku zlewamy do osobnego garnka (potem gotujemy i zlewamy do butelek), a owoce z miętą wstawiamy na palnik, po zagotowaniu wyjmujemy miętę i dodajemy krople miętowe. W tym momencie dopasowujemy ilość cukru do własnych upodobań smakowych i słodkości owoców.
Gotujemy jeszcze 10-15 minut, odlewając w trakcie nadmiar soku, następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy owoce i przekładamy dżem do wyparzonych, suchych słoików. Szczelnie zamykamy suchą przykrywką (gwinty też muszą być powycierane, jeśli się zabrudziły przy nakładaniu) i pasteryzujemy.
W wodzie około 15-20 minut, w piekarniku 40-45 minut w 120 stopniach (wkładamy do zimnego i dopiero nagrzewamy).
Im dłużej owoce się gotują tym bardziej tracą na kolorze, dlatego nie czekamy aż się same rozpadną, a rozgniatamy tłuczkiem.
Po tym czasie nadmiar soku zlewamy do osobnego garnka (potem gotujemy i zlewamy do butelek), a owoce z miętą wstawiamy na palnik, po zagotowaniu wyjmujemy miętę i dodajemy krople miętowe. W tym momencie dopasowujemy ilość cukru do własnych upodobań smakowych i słodkości owoców.
Gotujemy jeszcze 10-15 minut, odlewając w trakcie nadmiar soku, następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy owoce i przekładamy dżem do wyparzonych, suchych słoików. Szczelnie zamykamy suchą przykrywką (gwinty też muszą być powycierane, jeśli się zabrudziły przy nakładaniu) i pasteryzujemy.
W wodzie około 15-20 minut, w piekarniku 40-45 minut w 120 stopniach (wkładamy do zimnego i dopiero nagrzewamy).
Im dłużej owoce się gotują tym bardziej tracą na kolorze, dlatego nie czekamy aż się same rozpadną, a rozgniatamy tłuczkiem.