Sposób przygotowania:
Szachownica truskawkowaCiasto

Jajka ubijamy z cukrem na puch. Na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz olej z jogurtem.
Pieczenie

Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy 25/40 cm
Pieczenie

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Kroimy ciasto

Upieczone ciasto studzimy a potem kroimy w ukośne paski 3- 4 cm.
Galaretka

2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy
Masa jogurtowa

Jogurty miksujemy na najwyższych obrotach. Powoli wlewamy lekko stężoną galaretkę. Nadal miksujemy a potem odstawiamy do lodówki do stężenia
Galaretka
W międzyczasie rozpuszczamy w 3 szkl. wrzącej wody pozostałe 2 galaretki i zostawiamy do stężenia.
Przygotowanie ciasta 1

Na wyłożonej papierem aluminiowym blachę wykładamy paski ciasta- co drugi.
Przygotowanie 2

W przerwy między paskami wylewamy masę jogurtową
Przygotowanie 3

Na masę wykładamy pozostałe paski ciasta a w przerwę między nimi dajemy truskawki
Przygotowanie 4

i zalewamy je galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Gotowe

Ciasto już jest gotowe! Smacznego!