Sposób przygotowania:
Szachownica truskawkowaCiasto
Jajka ubijamy z cukrem na puch. Na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz olej z jogurtem.
Pieczenie
Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy 25/40 cm
Pieczenie
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Kroimy ciasto
Upieczone ciasto studzimy a potem kroimy w ukośne paski 3- 4 cm.
Galaretka
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy
Masa jogurtowa
Jogurty miksujemy na najwyższych obrotach. Powoli wlewamy lekko stężoną galaretkę. Nadal miksujemy a potem odstawiamy do lodówki do stężenia
Galaretka
W międzyczasie rozpuszczamy w 3 szkl. wrzącej wody pozostałe 2 galaretki i zostawiamy do stężenia.
Przygotowanie ciasta 1
Na wyłożonej papierem aluminiowym blachę wykładamy paski ciasta- co drugi.
Przygotowanie 2
W przerwy między paskami wylewamy masę jogurtową
Przygotowanie 3
Na masę wykładamy pozostałe paski ciasta a w przerwę między nimi dajemy truskawki
Przygotowanie 4
i zalewamy je galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Gotowe
Ciasto już jest gotowe! Smacznego!