Twarogowe placki z sosem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Puszyste placuszki na bazie twarogu z sosem malinowym pasują zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Smacznego ;)

Twarogowe placki z sosem malinowym

Składniki:

Twarogowe placki z sosem malinowym

Placki

  • 230 g zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru

Sos malinowy

  • 200 g świeżych malin
  • 50 g cukru

Dodatkowo

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Twarogowe placki z sosem malinowym
Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka, cukier puder i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie razem ucieramy.

Białka jajek ubijamy, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Smażymy na rumiano na średnim ogniu (smażyłam bez tłuszczu, ale mając patelnię, do której jedzenie lubi przywierać polecam ją lekko natłuszczać).

Maliny razem z cukrem wrzucamy do rondla i podgrzewamy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.

Polewamy nim usmażone placuszki i całość oprószamy cukrem pudrem.

Tagi:

placki danie