BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1081]

Placki kukurydziane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczne placki tym razem z kukurydzy na które serdecznie zapraszam. Placki są bardzo smaczne.

Placki kukurydziane

Składniki:

Placki kukurydziane

 

  • kukurydza w puszce 1 puszka,
  • jajka 2 szt,
  • masło 60 g,
  • mąka 70 g,
  • przyprawa curry 1 łyżeczka,
  • czarny pieprz mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • sok z cytryny 2 - 3 łyżki,
  • cukier 1 łyżka,
  • natka pietruszki 1 łyżka ( poszatkowana ),
  • mleko 2 % 2 łyżki,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Placki kukurydziane
Jajka opłukać pod bieżącą wodą, następnie oddzielić żółtka od białek.

Połowę puszki kukurydzy przełożyć do naczynia i zmiksować z żółtkami dodając mleko, przyprawę curry oraz masło, natomiast drugą połowę puszki kukurydzy wymieszać z mąką , solą oraz pieprzem do smaku.

Białka ubić na sztywną piane dodając sok z cytryny (tak 1 - 2 łyżki ) cukier a także posiekaną natkę pietruszki.

Całość dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.