czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Ajerkoniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na zimne wieczory w sam raz:)

Ajerkoniak

Składniki:

Ajerkoniak

 

  • 1/8 l spirytusu
  • 1/8 l wódki
  • puszka mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • szklanka cukru (może być cukier puder - szybciej się rozpuści)
  • 4 żółtka
  • torebka cukru waniliowego (może być z prawdziwą wanilią to nada fajnego posmaku i aromatu)

Sposób przygotowania:

Ajerkoniak
Miksuje żółtka z cukrem na jednolitą masę (tzn. kogel-mogel), dodaje mleko skondensowane i miksuje dalej. Następnie wlewam pomału alkohol i miksujemy jeszcze trochę do całkowitego połaczenia się masy.Przelewam do butelki i odstawiam na kilka dni do lodówki.

Tagi:

ajerkoniak