Sposób przygotowania:
Ajerkoniak dla dziadków :)
Do garnka wlewamy wodę - tyle, żeby kładąc na nim drugi garnek - nie dotykała jego dna. Wodę gotujemy. Żółtka oddzielamy od białek, wlewamy do garnka, dodajemy puder i ubijamy około 10minut na gęstą masę - ja użyłam spiralnej ubijaczki, ale można to zrobić mikserem! Po około 10 minutach dodajemy cukier waniliowy i ubijamy aż cukier się rozpuści. Garnek ściągamy z gazu i powoli dodajemy mleko - cały czas ubijając. Tak samo postępujemy z wódką. Gotową masę przelewamy do butelki. Odstawiamy do ostygnięcia. Później wkładamy do lodówki na kilka dni - u mnie będzie to do 22.01 Pianka powinna zniknąć, lub po prostu zmieszać się z resztą. Tak samo, im dłużej będzie "leżał" tym bardziej zgęstnieje :)