Aksamitna rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Doskonały deser, który ochłodzi nawet w najbardziej gorące dni. Lekki, gładki smak kawy z brązowym cukrem i rumem rozpuszcza się w ustach.

Aksamitna rozkosz

Składniki:

Aksamitna rozkosz

 

  • 2 łyżeczki rumu
  • 200 ml mocnej kawy, zaparzonej w ekspresie HD7960 Philips
  • 4 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • 300 ml bitej śmietany
  • kakao

Sposób przygotowania:

Aksamitna rozkosz

Wlej rum do ciepłej kawy i poczekaj aż ostygnie. W metalowej misce utrzyj żółtka z brązowym cukrem, trzymając pojemnik nad garnkiem gotującej się wody dopóki mikstura nie zgęstnieje. Następnie dokładnie wymieszaj masę i odstaw do wystygnięcia. Połącz masę z kawą, przelej ją do czterech schłodzonych szklanek i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem górę każdego deseru oprósz kakao.