WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1881]

A' la ciasto z opiekacza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś w rodzaju ciasta czy też ciastek lub bułeczek z opiekacza do kanapek. Bardzo szybko się je robi. Można je podać jako deser lub posiłek.

A' la ciasto z opiekacza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

A' la ciasto z opiekacza

 

  • Ok. 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 duże żółtko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • Ok. 50 g masła
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masło lub olej do smarowania opiekacza
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

A' la ciasto z opiekacza

ETAP 1:

Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać żółtko, roztopione masło i ciepłe mleko. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Powinno być dość luźne.

Opiekacz rozgrzać. Płytki smarować masłem lub olejem i wkładać porcje ciasta. Piec do zrumienienia.

Wykładać na talerz. Można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem.

A'la ciasto z opiekacza
Ciasto po upieczeniu w opiekaczu do kanapek.
A'la ciasto z opiekacza
Porcje ciasta nałożone do rozgrzanego opiekacza
A'la ciasto z opiekacza
Zagniecione w misce ciasto na ciastka z opiekacza
A'la ciasto z opiekacza
Wszystkie składniki na ciasto umieszczone w misce