alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ala tiramisu z borówkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sezon borówkowy ,więc polecam ala tiramisu borówkowe.

Ala tiramisu z borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ala tiramisu z borówkami

 

  • 3 żółtka
  • 0,5 szk cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 szk kremówki zimnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szk wody
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 0,5 szk espresso
  • biszkopty podłużne
  • 200 g borówki amerykańskie
  • 3-4 łyżki cukru
  • Do dekoracji
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Ala tiramisu z borówkami
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm. Mus borówkowy; do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Ala tiramisu z borówkami
na dnie naczynia ułożyć warstwe namoczonych biszkoptów
Ala tiramisu z borówkami
przygotować masę z żółtek serka i bitej śmietany
Ala tiramisu z borówkami
wyłożyć warstwami deser biszkopty krem mus biszkopty
Ala tiramisu z borówkami
na samym końcu wyłożyć resztę kremu i schłodzić w lodówce